Kako zaštititi ledenjake od globalnog zagrijavanja

Jedan od najznačajnijih indikatora globalnog zagrijavanja je smanjivanje i nestajanje planinskih ledenjaka širom svijeta. Prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije o stanju globalne klime u 2020. godini, od sredine 1980-ih temperature zraka na površini Arktika zagrijale su se barem dvostruko brže od globalnog prosjeka, dok su se morski led, grenlandski ledeni pokrov i ledenjaci smanjili u istom razdoblju, a temperature permafrosta su porasle. Osim toga, u izvješću se ističe da je u prvih 10 mjeseci 2020. godine Arktik kao regija imao najveće temperaturno odstupanje od dugoročnog prosjeka.

U sjevernoj Italiji stručnjaci za klimu pokušavaju se prilagoditi sve većim globalnim temperaturama prekrivajući ledenjak Presenu ceradom koja će reflektirati sunčeve zrake i spriječiti daljnje otapanje. Prekrivanje površine od 120.000 m2 s ceradama dugim 70 metara i širokim 5 metara će trajati mjesec dana čime bi se ovog ljeta sačuvalo 70% snijega. Ovakav postupak se u Italiji provodi od 2008. godine jer u zadnjih 15 – 20 godina masa ledenjaka se konstantno smanjuje.

Na koji način se pokušava zaštititi ledenjak možete pogledati na sljedećem videu s Reuters YouTube kanala:

Prema Strategiji prilagodbe klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj za razdoblje do 2040. godine s pogledom na 2070. godinu, do 2040. godine projicirano je smanjenje snježnog pokrova tokom zime. U Gorskom kotaru se očekuje najveće smanjenje koje bi iznosilo 7 – 10 mm, što čini nešto manje od 50 % snježnog pokrova u referentnoj klimi. Međutim, u razdoblju 2041. – 2070. godine u čitavoj Hrvatskoj očekuje se daljnje smanjenje snježnog pokrova. Najveće smanjenje se očekuje upravo u onim dijelovima Hrvatske gdje su najveće količine snijega: u Gorskom kotaru i ostalim planinskim krajevima. U Strategiji je zbog toga predviđena i manja smrtnost, tj. manji broj iznenadnih smrti zbog utjecaja niskih temperatura na zdravlje.

Izvori teksta:
https://www.reuters.com/business/environment/italy-covers-shrinking-glacier-save-it-summer-heat-2021-07-01/
https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=10444
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_46_921.html
Izvor slike:
https://pixabay.com/photos/glacier-iceberg-lake-water-cold-5760277/
Podijeli: