Hoće li ovo biti najtoplija godina u povijesti?

Znanstvenici iz agencije „National Oceanic and Atmospheric Administration“ u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno su izjavili da će 2020. godina vjerojatno biti među 10 najtoplijih godina, a postoji i 49 % šanse da bude najtoplija ikad. Njihova analiza također je pokazala da za ovu godinu postoji više od 98 % vjerojatnosti da će biti među pet najtoplijih godina ikada.

Takvo predviđanje je posljedica najtoplijeg siječnja ove godine u posljednjih 141 godinu od kada je počelo mjerenje. Globalne prosječne temperature u siječnju su bile 1,14 °C iznad temperaturnog prosjeka siječnja 2016., koji je do ove godine držao taj rekord. Prošla godina bila je samo malo hladnija od 2016. godine.

Većina svjetskih regija zabilježila je veće temperature od prosjeka, dok su najveća odstupanja imale Istočna Europa i Rusija. Australija i istočna Kina također su bile mnogo toplije nego inače, no srednja Indija bila je jedna od rijetkih dijelova svijeta s manjim temperaturama od prosjeka.

Rekordna prosječna temperatura u siječnju bila je još veće iznenađenje jer se dogodila kada svijet više nije bio usred posljedica prirodne meteorološke pojave El Niño. To je pojava koja je povezana s toplijom površinom Tihog oceana oko ekvatora, a koja može utjecati na klimu širom svijeta i dovesti do većih prosječnih temperatura. Takva meteorološka pojava bila je izuzetno jaka u prvoj polovici 2016. godine te je uzrokovala rekordne temperature te godine.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) u Hrvatskoj, siječanj 2020. godine bio je topliji od prosjeka na svim analiziranim postajama, no nije bilo rekordnih vrijednosti apsolutne maksimalne temperature zraka. DHMZ je toplinske prilike u Hrvatskoj za siječanj 2020. godine opisao sljedećim kategorijama: vrlo toplo (dio sjevernog Jadrana i zaleđa), normalno (središnja, sjeverna i istočna Hrvatska te šire područje Poreča i Pazina) i toplo (preostali dio Hrvatske).

Izvori teksta:
https://www.nytimes.com/2020/02/20/climate/global-temperatures-climate-change.html
http://meteo.hr/klima.php?section=klima_pracenje&param=ocjena&MjesecSezona=1&Godina=2020
Izvor slike: www.freepik.com
Podijeli: