Objavljen film o švedskim primjerima prilagodbe na klimatske promjene

Objavljen film o švedskim primjerima prilagodbe na klimatske promjene

Film „Prilagodba klimi budućnosti – primjeri iz jedinica lokalne samouprave“ (eng. „Adapt To a Future Climate – Examples From Municipalities”) prikazuje kako se društvo može prilagoditi promjenjivoj klimi i zašto je to od iznimne važnosti. Švedski nacionalni centar za prilagodbu klimatskim promjenama (eng. Swedish National Knowledge Centre for Climate Change Adaptation), producirao je ovaj 8-minutni dokumentarac. Centar, sa sjedištem u Švedskom meteorološkom i hidrološkom zavodu (SMHI), prikuplja, provodi i dijeli istraživanja, vladine informacije i primjere dobre prakse kako bi se olakšalo donošenje ispravnih odluka vezanih uz prilagodbu klimi.

Predstavnici iz nekoliko švedskih gradova i općina u filmu prezentiraju svoja rješenja za nekolicinu izazova klimatskih promjena, kao što su:

  • UPSALLA

Na nekolicini građevina u gradu Uppsala počeli su se postavljati krovovi koji obilnu kišnicu izravno usmjeravaju u sustav odvodnje oborinskih voda.

  • KARLSTADT

Kako bi se izbjegle moguće poplave uzrokovane ekstremnim količinama oborina, počinje se s izgradnjom cesta s nagibom prema njihovom središtu, pri čemu bi iste postale kanali za bujicu.

  • KRISTIANSTADT

Prakticira posebne mjere unutar domova za starije i nemoćne tijekom toplinskih valova, kao što su: posebni sustav ventilacije, stalno motrenje temperature prostorije te tekući i hladni obroci.

  • GOTHENBURG

Održava kakvoću vode i osigurava pitku vodu. U postrojenja za pročišćavanje vode instalirani su filteri koji mogu zadržati mikroorganizme sitnije i od virusa.

Ovaj inspirativni kratki švedski dokumentarac trebao bi poslužiti kao poticaj na prilagođavanje klimatskim promjenama jer time postajemo manje ranjivi na njihove posljedice.

Poveznica na film:

https://www.smhi.se/en/climate/education/film-climate-change-adaptation-in-sweden-1.161968

Izvor slike:

https://pixabay.com/photos/swedish-flag-cloudy-sky-summer-465558/

Podijeli: