Povećanje sigurnosti stanara zgrada zbog klimatskih promjena

Znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu dovršili su višegodišnju studiju o utjecaju klimatskih promjena na građevinski sektor države New York i potencijalne strategije prilagođavanja zgrada klimatskim promjenama.

Oni predlažu da se prvi kat zgrade, radi zaštite od poplava, gradi iznad očekivane nadmorske visine poplave. Druga strategija je omogućavanje ulaska vode u strukturu zgrade bez nanošenja štete zbog čega je potrebno dobro učvrstiti zgradu u tlo, koristeći materijale otporne na poplave u područjima koja će biti pod vodom. Pritom je potrebno štititi mehaničku i komunalnu opremu te koristiti otvore da bi voda tijekom poplave mogla nesmetano proći. Nadalje, prema njihovom izvješću, smrti povezane s toplinskim valovima uglavnom su posljedica gubitka električne energije što uskraćuje mogućnost hlađenja prostorija. Zato znanstvenici preporučuju preispitivanje projektiranja zidova i krovova zgrada radi zaštite stanara. Navedene strategije otpornosti lako se mogu primijeniti na nove zgrade, a trebale bi se moći naknadno primijeniti i na postojeće objekte.

Da bi se to moglo ostvariti, potrebno je pronaći resurse za pripremu postojećih zgrada za prilagodbu klimatskim promjenama, riješiti davanje prioriteta takvim investicijama te osposobiti buduće arhitekte i građevinske inženjere za rješavanje ovog važnog problema. Profesionalne arhitektonske i inženjerske organizacije trebaju izmijeniti politike koje trenutačno ne odražavaju stvarnost klimatskih promjena, i to promjenom ugovora o građenju, promjenom sustava ocjenjivanja i izmjenom standarda gradnje. Stručnjaci bi trebali preispitati svoje standardne prakse projektiranja, izgradnje i upravljanja zgradama, što bi moglo umanjiti negativne posljedice klimatskih promjena poput poplava i toplinskih valova.
Navedena strategija zaštite od poplava mogla bi se u Hrvatskoj primijeniti u skladu s kartama opasnosti od poplava i kartama rizika od poplava, što bi u velikoj mjeri umanjilo materijalne štete i značajno povećalo sigurnost ljudi.

Izvor teksta: http://ap.buffalo.edu/adapting-buildings
Izvor slike: http://www.freepik.com (Designed by welcomia/Freepik)
Podijeli: