Nacionalna konferencija i radionica na projektu Interreg Adrion I-STORMS

11. prosinca 2019. održana je nacionalna konferencija i radionica projekta I-STORMS. Na konferenciji su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta, koje je predstavila gospođa Dijana Klarić iz DHMZ-a, projektnog partnera. Osim DHMZ-a, partnera ima još osam, iz pet ADRION zemalja, a cjeloviti je naziv projekta Integrirana strategija upravljanja rizicima plavljenja mora u jadransko-jonskoj regiji.

Projekt I-STORMS pokrenuo je Grad Venecija, budući da ima dugi niz mjerenja razine mora, od 1872. godine te ima izuzetne štete od ekstremne razine mora. Ciljevi projekta su, između ostalog, izrada karte rizika, integracija produkata numeričkih met-ocean modela i kreiranje ranih upozorenja. Što se tiče hrvatskog partnera DHMZ-a, oni vode pomorsku meteorološku službu više od 70 godina i žele produbiti znanja o plavljenju mora te promovirati hrvatska iskustva u regiji. Projekt je započeo 28. 2. 2018. godine. Rezultati projekta uključuju: usporedbu nacionalnih i regionalnih saznanja o zabilježenim slučajevima plavljenja mora, sudjelovanje u razmjeni mjerenja i produkata met-ocean modela (ALADIN hr, model valova), potaknuti lokalna i regionalna mjerenja i tako dalje.

Rezultati koji su ostvareni na projektu uključuju:

  • Katalog korisnika I-STORMS produkata – nacionalna mreža (35 institucija koje zajedno surađuju);
  • Katalog motrenja i mjerenja u regiji (naglasak na mjerenjima razine mora) izrada meta podataka po WMO i SeaDataCloud standardima;
  • Katalog modela i alata za prognozu anomalija razina mora;
  • Karta opasnosti I rizika od poplava mora;
  • Katalog morskih plavljenja – karta dojavljenih morskih plavljenja na hrvatskoj obali – luke i marine;
  • Mrežno sučelje za razmjenu podataka i produkata;
  • Suradnja s drugim projektima i znanstveni i stručni članci;

Te kao ključni rezultat Jadransko-jonska strategija za operativno provođenje sustava ranih upozorenja na plavljenja mora – u izradi.

Gospodin Igor Horvat predstavio je I-STORMS mrežno sučelje za razmjenu podataka – Web Integrated System (IWS), koji je dio radnog paketa 2, a koji uključuje mjerenja i razmjenu podataka te ujedinjuje postojeća mjerenja i numeričke prognoze iz trenutno operativnih sustava zemalja partnera za područje jadransko – jonske regije.

Gospođa Lidija Fuštar predstavila je primjere ekstremnog plavljenja mora, posebice one koji su se događali tijekom provedbe projekta. Naglasak je na analizi slučaja Rovinja i Dubrovnika, u svrhu usporedbe sjevernog i južnog dijela obale. Zanimljiv je i podatak da je u Veneciji u vrijeme trajanja projekta u studenom 2019. poplava trajala cijeli mjesec te da je u tijeku trajanja projekta bilo višestruko više poplava nego u zadnjim dekadama.

Nastavno je predstavljan rad na terenu, suradnja DHMZ-a sa sustavima zaštite i upozorenja u Hrvatskoj, posebice MUP-om te sustavi upozorenja u Italiji, u regiji Emilia – Romagna, kroz predstavljanje i zanimljiv film s terenskim prikazom.

Gospođa Daria Povh – Škugor iz organizacije PAP/RAC predstavila je projekt Adriadapt te obalne planove iz područja Šibensko-kninske županije. Predstavljen je Centar PAP/RAC, kao jedan od sedam centara Mediteranskog Akcijskog Plana (MAP). Projekt Adriadapt ima sljedeće aktivnosti: usklađivanje i poboljšanje praćenja i prikupljanja podataka o klimi, izradu baze podataka koja će sadržavati najbolje prakse, smjernice, pravne okvire i studije, testiranje i integriranje razvijene baze podataka u odabranim testnim područjima Italije i Hrvatske, održavanje i diseminacija informacija iz baze podataka koje će poslužiti kao potpora za planove u drugim područjima. Projekt Adriadapt će omogućiti utvrđivanje konkretnih mjera za prilagodbu klimatskim promjenama na Jadranu. Predstavljen je i Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije.

Završnom je prezentacijom prikazan nastavak projekta I-STORMS, nastavak suradnje u regiji i planovi za idući projektni period. Spomenut je i projekt METMONIC, s ciljem unapređenja praćenja vremena, klime i klimatskih promjena, modernizacijom meteorološke motriteljske mjere u Hrvatskoj te ostali projekti koje DHMZ provodi.

Radionicu je moderirala dr.sc. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze, a radionica je završila raspravom o temi klimatskih promjena.

Više o projektima pročitajte na: I-STORMS i Adriadapt

Podijeli: