Cilj projekta je ojačati znanstvena istraživanja koja se mogu koristit za očuvanje bioraznolikosti odabranih divljih biljnih vrsta na hrvatskom obalnom i otočnom prostoru a koje se mogu introducirati u poljoprivrednu proizvodnju te dodatno marketinški valorizirati i formirati nove turističke proizvode u vidu gastronomske ponude. Fokus istraživanja je na divljim biljnim vrstama čija ugroženost najvećim dijelom proizlazi iz specifičnosti staništa na kojem rastu, veće i manje prilagodljivosti promjenama okolišnih uvjeta i staništa. Odabrano je nekoliko vrsta koje svojom hranjivom vrijednošću mogu konkurirati komercijalno uzgajanom povrću poput portulaka, oštrolisne šparoge, medvjeđeg luka, obalnog petrovca i običnog komorača. Sinergijom poljoprivrednog i turističkog sektora omogućit će se održivost atraktivnosti turističkog proizvoda u području osjetljivom na klimatske promjene uz ekološko očuvanje i vizualni identitet destinacije uz održivost proizvodnje hrane i diverzifikacije gastronomske ponude.
Partneri iz Hrvatske:
- Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču
Izvor financiranja:
Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)
Trajanje projekta:
- – 2023.
Mrežna stranica:
Kontakti:
metinger@iv.hr
dean@iptpo.hr