Jesmo li klimatski pismeni? – sudjelujmo u online panel-diskusiji

Jesmo li klimatski pismeni? Je li vrijeme da uvedemo sat za klimu u hrvatski obrazovni sustav? Kako procjenjujemo utjecaj obrazovanja na promjene ponašanja? Ovo su pitanja na koja će se tražiti odgovore na online panel-diskusiji u četvrtak, 25. ožujka, s početkom u 10 h.

„Želimo otvoriti prostor za razgovor o tome kako se uvjeriti u učinkovitost neformalnog obrazovanja o klimatskim promjenama i održivosti te ishoda učenja koji iz njega proizlaze“, kaže Ivana Kordić iz udruge Tatavaka, udruge koja zajedno s udrugom La Révolution Albatros te kolektivom Znanstvenici za klimu organizira ovaj panel.

U diskusiji će sudjelovati britanska organizacija The Carbon Literacy Trust koja je uspostavila međunarodni standard Klimatske pismenosti. On omogućava organizacijama da certificiraju svoje edukativne programe te da potom sudionici koji ih prođu i sami steknu certifikat kojim se potvrđuje da su ”klimatski pismeni”. Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj već duži niz godina surađuju s obrazovnim sektorom te je razvijen niz materijala kojima se različiti aspekti obrazovanja za održivost približavaju učenicima, no ti materijali nisu standardizirani.

„Zato nam je ambicija da u Hrvatsku dovedemo ovaj međunarodni standard i damo priliku mladima, školama, tvrtkama i tijelima uprave na različitim razinama da pokažu i valoriziraju konkretne akcije koje poduzimaju u svrhu ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene“, ističe Kordić.

U diskusiji će svoja iskustva podijeliti i predstavnici dvaju srednjih škola s kojima organizatori pilotiraju Standard klimatske pismenosti – vinkovačka Gimnazija Matije Antuna Reljkovića i Klasična gimnazija iz Zagreba.

„Na nama da postanemo generacija koja će ih kroz inovativnost, puno mašte i građanske hrabrosti i borbenosti sama iznaći rješenja. Pri tome je sasvim sigurno da je potrebno masivno ulaganje resursa u kvalitetnu edukaciju o svemu što se događa“, zaključuje Kordić.

Uvodna riječ: Julije Domac, Vijeće za energetsku tranziciju Predsjednika Republike Hrvatske

Panelisti: Darko Tot, Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Phil Corbel, The Carbon Literacy Project

Julien Dossier, La Renaissance Ecologique

Ana Robb (La Revolution Albatros), u ime projektnog tima ”CO2go”

Predstavnici organizacije civilnog društva iz Hrvatske koji provode obrazovne programe o održivosti i klimatskim promjenama

Moderacija: Ivana Kordić, udruga Tatavaka.

Događaj se održava na engleskom jeziku u sklopu projekta ”CO2go – Priče o klimi” https://www.znanost-klima.org/projekt-co2go-price-o-klimi/ koji financira Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj. Sudjelovanje je besplatno, a očekivano trajanje je 2 sata.

Prijavite se OVDJE. Nakon prijave dobit ćete link na ZOOM događaj.

Podijeli: