Klimatski neutralna Europa do 2050.: EU poticaj i nacionalne akcije

Platforma Climate Recon 2050 poziva na sudjelovanje u internetskoj raspravi s predstavnicima Europske komisije i nacionalnih vlada o utjecaju cilja klimatske neutralnosti na nacionalne klimatske politike i planiranje. Online debata održat će se u petak, 26. ožujka, od 10 do 11:30 sati, a poveznicu na Zoom događaj organizatori šalju registriranim sudionicima.

„Prije petnaest mjeseci šefovi država i vlada EU-a dogovorili su se o novom dugoročnom cilju klimatske politike za EU: postati klimatski neutralan do 2050. To je ujedno i središnji cilj koji daje smjernice Europskom zelenom dogovoru i uskoro će postati pravno obvezujući kroz klimatski zakon EU. To čini EU prvim regionalnim blokom koji se obvezao ciljati na ‘neto nula’ emisija. Ova klimatska ambicija je vjerojatno zaslužna za pomak k višem cilju smanjenja emisija od 55% do 2030. koji je usvojen prije nekoliko tjedana“, ističu organizatori iz platforme Climate Recon 2050 u pozivu na debatu.

Pitanja o kojima će se razgovarati u petak su:

– Je li taj novi cilj do sada utjecao na klimatsku politiku EU-a i na napore država članica da zacrtaju put k drastičnom smanjenju emisija u dugoročnim strategijama (LTS)?

– Mijenja li cilj EU odnos između nacionalnih LTS-a i strategije EU 2050? Hoće li države članice morati revidirati vlastite strategije kako bi odražavale cilj klimatske neutralnosti EU?

– Kako politike na razini EU mogu ojačati dugoročnu dimenziju u klimatskim politikama država članica i pomoći otključati potencijal za veće smanjenje emisija?

Gosti debate su:

– Stefanie Hiesinger, kabinet Povjerenika Timmermansa, Europska komisija

– Pavel Zamyslicky, Odjel za zaštitu energije i klime Ministarstva okoliša Republike Češke

– Andrea Meyer, voditeljica jedinice, nacionalni klimatski plan, Ministarstvo okoliša Njemačke

– Gertraud Wollansky, viši stručnjak, austrijsko Ministarstvo klime

Registrirani sudionici dobit će poveznicu na Zoom događaj. Registrirajte se ovdje: forms.ecologic.eu/CR2050_virtual_2021_03

Podijeli: