Karta koja prikazuje potencijalna prirodna rješenja za prilagodbu gradova

Hrvatska je ljeti domaćin velikoj turističkoj populaciji, što povećava potražnju za vodom u najsušnijem razdoblju u godini. U tom razdoblju turistički gradovi obično doživljavaju toplinske valove, suše i požare, koje pogoršavaju klimatske promjene. Ne smijemo zaboraviti i na porast globalne razine mora kao posljedice klimatskih promjena koja utječe na obalne gradove u Hrvatskoj. Upravo zbog klimatskih promjena i sve većih ekoloških, ekonomskih i društvenih pritisaka, izgradnja otpornosti i održivi razvoj postali su strateško pitanje za sve gradove. Prirodna rješenja na dnevnom su redu kao vitalni pristup u rješavanju urbanih izazova.

U sklopu projekta NATURVATION izrađene su karte koje prikazuju potencijal prirodnih rješenja za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena u više od 775 europskih gradova. Skup alata koji koristi GIS modeliranje otvorenog koda korišten je za kvantificiranje prednosti urbanih rješenja temeljenih na prirodi u različitim scenarijima, koji se razlikuju po količini i lokaciji rješenja unutar gradova.  Naturvation je četverogodišnji projekt koji financira Europska komisija i uključuje 14 institucija diljem Europe na području urbanog razvoja, geografije, studija inovacija i ekonomije. Karte prikazuju kvantificirani potencijal rješenja u prilagodbi klimatskim promjenama i ublažavanju klimatskih promjena, a uključuju:

  • ublažavanje toplinskih valova,
  • pohrana ugljika i
  • zadržavanje kišnice.

Osim toga, na kartama su kvantificirane i dodatne koristi prirodnih rješenja za gradove, a to su:

  • mogućnosti rekreacije,
  • dostupnost zelenih površina za bolje zdravlje i blagostanje ljudi, te
  • potencijal bioraznolikosti.

Na kartama se mogu vidjeti scenariji gdje su dodana rješenja u obliku zelenih krovova na zgradama, drveća uz ulice ili novih parkova. Karte pokazuju da najveći potencijal u južnoj Europi, na sjeveru Velike Britanije, zapadnom Balkanu i u Turskoj za ublažavanje toplinskih valova i povećanje pohrane ugljika predstavlja primjena dodatnih zelenih površina i drveća.

Na poveznici se može pretražiti baza podataka prema gradovima (tražilica se nalazi na dnu internetske stranice) te preuzeti karte koje pokazuju potencijal grada za primjenu prirodnih rješenja za različite scenarije kategorizirane po vrsti učinka. Izrađene su i karte za sljedeće hrvatske gradove: Zagreb, Osijek, Rijeka, Pula, Zadar i Split. Uputstva kako i na koji način koristiti karte možete preuzeti ovdje. Uz karte pogledajte i Urban Nature Navigator koji pomaže u procijeni doprinosa koje različita prirodna rješenja mogu dati u nošenju s izazovima urbane održivosti.

Dobar primjer za prirodna rješenja u gradovima predstavlja grad Zadar. U sklopu EU projekta Grow Green Grad Zadar je izradio Strategiju primjene prirodnih rješenja kao što su zeleni krovovi, kišni vrtovi, ojačane pješčane dine, upojni bunari i slično za što učinkovitiju borbu protiv klimatskih promjena.

Izvor teksta:
https://naturvation.eu/assessment/maps
Izvor slike:
https://pixabay.com/photos/papenburg-channel-city-canal-6309792/
Podijeli: