Obalni plan Šibensko-kninske županije osvojio nagradu za prilagodbu klimatskim promjenama na Mediteranu

Šibensko-kninska županija dobila je glavnu nagradu „Mediterranean Climate Change Adaptation Awards“ za izniman doprinos u području prilagodbe klimatskim promjenama za „Plan integralnog upravljanja obalnim područjem Šibensko-kninske županije – Obalni plan“.

Natjecanje je organizirano po drugi put u suradnji Francuske agencija za upravljanje okolišem i energijom (ADEME), Unije za Mediteran (UfM), Plana Bleu i Agencije za održive mediteranske gradove i teritorije (AViTeM) s ciljem promicanja i nagrađivanja primjerenih mjera prilagodbe te osvješćivanja dionika na Mediteranu.

Nagrada je dodijeljena na Europskoj konferenciji o prilagodbi klimatskim promjenama, održanoj u Lisabonu od 28. do 31. svibnja 2019. godine. pod sloganom „Working together to prepare for change – zajedničkim radom za pripremu na promjene“. Cilj konferencije je osigurati dijalog između različitih dionika iz akademske zajednice, vlade i gospodarstva o višestrukim aspektima prilagodbe klimatskim promjenama; promicati komunikaciju i razmjenu znanja između istraživača, kreatora politike i struke; prezentirati integrirana rješenja i potaknuti nove aktivnosti; podržati stalna nastojanja da se poveća koherentnost i sinergija između istraživanja, politike i prakse smanjenja rizika od katastrofa; te raspravljati o ključnim izazovima i rješenjima u gradovima.

Pročelnici Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr. sc. Sanji Slavica Matešić nagradu su uručili Philippe Masset, zamjenik ravnatelja za europske i međunarodne poslove Francuske agencije za upravljanje okolišem i energijom, i Arnault Graves , viši savjetnik za klimu tajništva Unije za Mediteran. U konkurenciji za Glavnu nagradu učestvovalo je 28 kandidata iz 9 zemalja, a u užoj konkurenciji su uz hrvatske sudjelovali predstavnici iz Portugala, Maroka, Jordana, Palestine i Libanona.

Obalni plan izrađen je u okviru projekta „Integracija učinaka klimatske varijabilnosti i promjena u nacionalne strategije za primjenu Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjima” i dio je projektnih aktivnosti Centra za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) koji djeluje pri Mediteranskom akcijskom planu (MAP).

Šibensko-kninska županija prva je u Hrvatskoj donijela Plan integralnog upravljanja obalnim područjem te postavila odličan primjer svim županijama u regiji.

Više informacija možete pronaći na poveznici: Prvi plan integralnog upravljanja obalnim područjem u Hrvatskoj.

Podijeli: