Objavljen novi alat za otkrivanje rizika od obalnih poplava

Climate Central, grupa neovisnih znanstvenika, u ožujku je objavila svoj globalni alat za otkrivanje rizika od obalnih poplava prikazom prilagodljivih, lokaliziranih karata koje predviđaju porast razine mora i rizika od poplava prema godini, vodostaju i visini obale.

Novi alat omogućuje korisnicima istraživanje rizika od obalnih poplava od 2030. do 2100. godine, za bilo koje obalno mjesto na svijetu. Pri tome, alat uključuje više scenarija onečišćenja,  modela porasta razine mora i najpreciznije dostupne podatke o visini obale. Korisnici alata imaju na izbor tri karte, a to su:

  • Karta koja prikazuje rizik od obalnih poplava i projekcije porasta razine mora svakih deset godina: PRIKAZ KARTE. Na kraju 2050. godine, najugroženiji obalni dijelovi na hrvatskoj obali su područja u blizini gradova Ploča i Opuzena, obale otoka Paga te istočna i zapadna obala Istre (područja u blizini gradova Umaga i Novigrada).
  • Karta koja omogućuje korisnicima da istraže koja su obalna mjesta u riziku od poplava uzrokovanih kombinacijom porasta razine mora, plime i oseke te olujnih udara: PRIKAZ KARTE. Najugroženiji dijelovi na hrvatskoj obali su, ako razina mora naraste za 3 m, već navedeni dijelove obale, kao i područje od Ploča do Metkovića, obale grada Šibenika i Zadra, zapadna obala Vranskog jezera, obala Otoka Vira, sjeverna obala Otoka Pašmana i dr.
  • Karta koja omogućuje uvid u daleko veće globalne prijetnje zbog porasta razine mora i obalnih poplava od očekivanih, te veću korist od smanjenja njihovih uzroka: PRIKAZ KARTE. Dijelovi hrvatske obale koji će najviše biti pogođeni prema projekcijama do 2050. godine su gradovi Ploče i Opuzen, obale Otoka Paga i Vira te dijelovi istočne i zapadne obale Istre (područje oko grada Novigrada).
Izvor teksta: https://www.climatecentral.org/news/new-coastal-risk-screening-tool-supports-sea-level-rise-and-flood-mapping-by-year-water-level-and-elevation-dataset
Izvor slike: https://pixabay.com/photos/flood-danube-sandbag-park-139000/
Podijeli: