Zemlje Sredozemlja žele bolju zaštitu od klimatskih promjena

Krajem siječnja u Barceloni je održan prvi sastanak Regionalne i Lokalne Skupštine Euro-Mediterana (ARLEM) na kojem je sudjelovalo oko 70 predstavnika lokalne i regionalne vlasti iz 30 zemalja partnera u Uniji za Mediteran. Cilj Skupštine jačanje je suradnje između lokalnih i regionalnih vlasti u mediteranskim zemljama uključivanjem lokalne i regionalne vlasti u konkretne projekte.

Prema izvještaju 80 znanstvenika Mreže mediteranskih stručnjaka za klimatske i okolišne promjene (MedECC), Sredozemlje će se 20 % brže zagrijati u odnosu na ostatak svijeta, a temperatura povećati za 2,2 °C do 2040. godine.S obzirom na to da su gradovi i regije prvi na liniji obrane od klimatskih promjena, na sastanku se raspravljalo o važnosti uspjeha u primjeni učinkovitih mjera za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promjenama, što uvelike ovisi o regulatornim mjerama, usvojenom zakonodavstvu i projektima koje provode gradovi i regije.

Sudionici su istaknuli potrebu za jačanjem suradnje susjednih država proširenjem modela održivog rasta i izradom specifičnog „Zelenog ugovora“ samo za Sredozemlje. Takav ugovor predstavljao bi niz političkih inicijativa za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama uz jačanje suradnje i nuđenje dodatnih financijskih sredstava u cijeloj regiji, kako bi se postigla nulta stopa emisija ugljičnog dioksida.

U Hrvatskoj, kao jednoj od zemalja Sredozemlja, zahvaljujući takvim mjerama moglo bi se više investirati u gradove i regije preko EU fondova. Koristi od tranzicije prema održivom gospodarstvu imali bi građani i tvrtke otvaranjem više radnih mjesta te jačanjem javnog i privatnog partnerstva, čime bi se još više osnažilo ublažavanje i prilagodba klimatskim promjenama. Također, proširilo bi se korištenje obnovljivih izvora energije, primjena energetske učinkovitosti i omogućio lakši pristup energiji, uz povećanje kvalitete infrastrukture što bi pridonijelo još većoj otpornosti na klimatske promjene. Uz to, Hrvatska bi imala priliku biti među prvim državama u svijetu koje do 2050. godine ne bi više proizvodile emisije ugljičnog dioksida.

Izvor teksta: https://ufmsecretariat.org/climate-emergency-arlem/
Izvor slike: http://www.freepik.com (Designed by nikitabuida/Freepik)
Podijeli: