Izašao je novi vodič za sindikate o prilagodbi klimatskim promjenama

Kao rezultat projekta „Prilagodba klimatskim promjenama i svijet rada“, ove godine izašao je „Vodič za sindikate – Prilagodba klimatskim promjenama i svijet rada“. Vodič pruža jasnu definiciju prilagodbe klimatskim promjenama i jasnu predodžbu o utjecaju posljedica klimatskih promjena na različite europske regije i sektore. Također, naglašava učinke koje će klimatske promjene imati na zdravlje i sigurnost radnika, te daje niz preporuka i razmatra postojeće prakse koje mogu pomoći sindikatima da poduzmu mjere za prilagodbu. U Vodiču je istaknuto da bi se gospodarski, okolišni i socijalni troškovi neprilagođavanja klimatskim promjenama EU-a mogli kretati od 100 milijardi EUR godišnje 2020. do 250 milijardi EUR godišnje 2050. godine. Ako se mjere prilagodbe ne poduzmu, ukupno 410.000 radnih mjesta moglo bi biti izgubljeno, naglašeno je.

Prilagodbu na negativne učinke klimatskih promjena i poduzimanje odgovarajuće mjere kako bi se spriječila i minimizirala šteta koju one mogu uzrokovati ili iskorištavanje prednosti koje mogu nastati možete pogledati na infografici.

Sindikati su do sada svoje aktivnosti uglavnom usmjeravali na mjere ublažavanja klimatskih promjena, pokušavajući se nositi s važnim promjenama koje tranzicija u ugljično neutralno gospodarstvo donosi za različite sektore i njihove radnike. Iako ublažavanje ostaje prioritet sindikata, također se javlja potreba da postanu aktivni i u prilagodbi klimatskim promjenama. Sindikati će imati važnu ulogu u povećanju otpornosti našeg društva na klimatske promjene, bilo izradom novih kolektivnih ugovora ili davanjem preporuka za relevantne mjere politike. Zbog toga su ciljevi projekta „Prilagodba klimatskim promjenama i svijet rada“ koji koordinira Europska konfederacija sindikata (eng. European Trade Union Confederation, ETUC), a financira Europska komisija sljedeći :

  • informirati i podići svijest među sindikatima,
  • utvrditi kako posljedice klimatskih promjena utječu i kako će utjecati na radnike u nadolazećim godinama,
  • formulirati konkretne zahtjeve i preporuke te
  • izraditi strategije koje će postaviti radnika u srž budućih politika prilagodbe klimatskim promjenama.
Izvor teksta: https://www.etuc.org/en/adaptation-climate-change
Podijeli: